Start / Ukłony dla żony / Przepisy / Chałka

Chałka

0

Chałka

Chałka to proste ciasto drożdżowe i doskonała opcja na śniadanie.

 

Składniki na chałkę:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 40 g cukru,
  • 20 g drożdży,
  • 50 g masła miękkiego,
  • 200 ml wody (ciepłej),
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • sezam do posypania ciasta.

 

Jak upiec chałkę krok po kroku?

Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru i ciepłą wodą. Odstawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Po ok. 5-10 minutach dodajemy go do miski. Dosypujemy mąkę, szczyptę soli, resztę cukru, miękkie masło, 1 jajo. Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę (konsystencja lejącego budyniu). Przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. godzinę. Po tym czasie na stolnicy wysypujemy mąkę. Ciasto lekko nią oprószamy i dzielimy na 4 równe części. Formujemy długie rulony. Uwaga, bo ciasto może się przerywać.

4 końce drożdżowego ciasta sklejamy. Z 4 rulonów układamy krzyż równoramienny. Górne ramię kładziemy na prawe. Prawe na dolne. Dolne na lewe. Lewe na górne. Robimy taką przeplatankę formując ją w kształt koła. Przeplatamy naprzemiennie, aż się skończą nam ramiona. Końcówki podklejamy pod spód. Chałkę układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Posypujemy sezamem. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Po tym czasie ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na ok 30 minut. Zaglądamy i sprawdzamy czy chałka się zarumieniła. Możemy zostawić ją jeszcze na 5-10 minut.

Podajemy z masłem i ulubionym dżemem. Oczywiście swojej roboty. :-)

Skomentuj:









CAPTCHA Image
Trudno odczytać? Przeładuj obrazek!

Pola oznaczone * są obowiązkowe. Dodając komentarz zgadzasz się na Regulamin.
Faceci z sieci